Tuesday, December 23, 2014

Ja i moje virtuelno Ja

U nutrini je čoveka neutaživa žeđ za pažnjom, podrškom i odobravanjem. Svaki se trudi da na svoj način koliko-toliko zadovolji ove potrebe. Ranije je to bila privilegija manjine, elite koja je imala moć i grčevito je čuvala promovišući samo sebe i svoje ideale, ne dajući masi i običnom pojedincu da iskaže nešto svoje, da obrazloži svoje postojanje i svrhu, da se javi svetu i da bude viđen, da bude čuven pa makar (najčešće, nažalost) i po gluposti, prostoti, nekulturi i čemu već. Sve to, vidite, ranije nije moglo, nije imalo sredstava, a i ako ih je imalo - bila su nedostupna većini.
E, danas, nakon toliko nakupljenih (vekovnih) frustracija mase i običnog pojedinca kao njenog sastavnog dela, konačno se pružila prilika da svaki čovek ima svoj prostor u javnosti i da deli virtuelni prostor sa ostatkom sveta kao što deli realni. Može da snima pesme, filmove, da pokazuje fotografije različitih prigoda demonstrirajući svoj talenat za bilo šta; da piše, kontrira, proziva sve i svakoga, da podstiče na humanost i toleranciju, da je koristi za širenje religije, da osuđuje, prosuđuje i šta još sve ne može činiti danas običan pojedinac putem društvenih mreža. Konačno je postao bitan, pa barem i virtuelno bitan.
Naravno, sav ovaj informaciono-tehnološki kurcšlus ima i svoje dobre i plemenite strane. Putem društvenih mreža smo upoznali doista divne i pametne ljude, našli podstreka za važne projekte koje smo započeli ali nismo imali snage ni volje da ih dovršimo, ustuknuli pred kojekakvim talentima istih onih običnih pojedinaca koji su ćutali i koji bi ćutali i dalje da nije ove tehnološke blagodati. No, uvek postoji ona druga strana, mračna, na kojoj vlada glupost i neukus, laži i obmane, umišljenost i kompleksi. Interesantno, ta strana zahvata mnogo veći, neuporedivo veći virtuelni prostor i pažnju. Takva nam je realnost, koja se u ovom slučaju samo projektuje diljem interneta i društvenih mreža.
Kada sam video svakakve fotografije i video snimke, načitao se raznoraznih statusa i još boljih komentara, svedočio uzdizanju suve gluposti i šunda, klicanju potvrđenim neljudima i neukusnom hvaljenju (često lažnom) ličnog uspeha, potenciranju fizičke (iako nikakve) lepote spram duhovne, moja intuicija mi nameće zaključak da se običan pojedinac nije promenio od pamtiveka.
Tako, danas imamo lika koji se fotografisao sa prijateljem i okačio istu na Fejsbuk uz komentar: „Ko more na more nema noćne more! hehehe Toplo ovamo, žene da’te osveženje! hehehe...“ Nema komentara. Par lajkova. Na fotografiji njih dvojica na plaži, u uskim kupaćim kostimima, u pozadini more. Ne pominju lokaciju niti su je označili sa statusom (jer Ulcinj nije in). Za fotku uvek ima prostora. Nigde žena nema.
Neki drugi pokušava filozofirati: „Nisu boje ono što jesu, već nešto kao što bi odmerenošću sveta trebale biti. Ne slažem se sa Demokritom! Anaksagora rules!“ Prvi komentar: „Pametnice moja... Cmok!“, "Brat se pojač'o! Poštovanje..." I dalje svakakvi hvalospevi. Dvadesetak lajkova. A, ni on sam ne zna šta je napisao pa kako to može znati onaj što je pročitao.
Ima osoba ženskog pola koje se fotografišu sa rođenom decom, ističući sebe u prvi plan, dete je tu samo jedan detalj na fotografiji. Bez ikakvog statusa. Komentari:„Žena... majka... kraljica... Pa šta si ti? J J (odgovor: „Hvala, dušice moja, pusica za tebe“), „Mačkice!“ (autor komentara je pojedinac iz mase), „Eh, kakvi ste mi... Samo da ste zdravo...“, Zna l’ ti čovek za ove fotke? hihihi“. Lajkova ludilo. Dete svaki deseti pomene, jer je njegova funkcija u prikupljanju pažnje i lajkova.
Žena postavila fotografiju nje i njega (dok ručaju) na Instagramu: „Moja ljubav jedina!“ #rucak #toplidom #dusamoja #tandara-bandara. Komentari: „Najlepši ste! CMOK!“ (komentatorka je prezire), „Prva ljubav zaborava nema... heheh“ (komentatorka je ljubavnica muža), „Polako, oteraćete sve ove tmurne oblake svojom vedrinom :-)“ (komentator se vrti oko supruge), „Dominirate...“ (znaju komentatora iz viđenja), „Kunem se da lepšeg para nema“ (komentator ne misli da su lep par), „Rođena gospoda...“ i nastavak svi znamo. Mnogo lajkova, jer je u pitanju poznata, imućna porodica u kojoj se ne zna ko pije a ko plaća. Muž je vara sa celim gradom i okolinom, ona niti sme da zucne niti ima gde da ode. Povremene fotografije su jedina svetla tačka njihovog zajedničkog života.
Mlada, lepa devojka se uslikala u ogromnoj, luksuznoj odaji; sva doterana, našminkana, obučena po zadnjoj modi. Fotografija i na Instagramu i na Fejsbuku: „Malo se šopingovalo... Noćas je sudbonosno veče!“ #sopingmania #luksuz #imamsvegaisvacega. Komentari: „Lepotice moja...“ (ova joj odgovara: „Hvala, draga ženo“) , „Dušice, najlepša si, srećo! kissss!“(komentatorka joj svašta priča iza leđa), „Lepa je fotografija a još lepša osoba na njoj hehehe“ (prosečan udvarač), „Milion lajkova“, „Dajidžina princeza“ i tako. Lajkova za izvoz. Pa ipak, devojka prilično usamljena. Veče nije sudbonosno.
Onda, žustre rasprave na relaciji BMW - Mercedes; selfiji usred molitve, u javnim kupatilima, noćnim klubovima, trgovima, sa poznatim osobama, svakakvim šarlatanima, pevačima i drugim poznatim ličnostima. Zatim sve to preseče selfi prosečnog bildera „Malo se vežbalo“.
U tim krugovima postoje određena pravila: lajk za lajk (borba za lajkove), gluposti imaju mnogo više lajkova, ako lajkuješ fotografiju na kojoj je devojka - zaljubljen si u nju, lud si za njom (u suprotnom smeru važi - želi me), ako prvi zapratiš nekoga ili mu pošalješ zahtev za prijateljstvo - donji si, inferioran, nebitan,  i tako dalje. Kada se glupost i maloumnost razulari i počne galamiti, pamet usutkne i ne čuje se. Lenjost je glavna karakteristika većine; ona dovodi do upropašćavanja jezika, izražavanja, kulture, nauke, umetnosti. Ona prave vrednosti potčinjava trenutnim glupostima. Ali, takvo je ustrojstvo našeg sveta, pa samim tim i društvenih mreža na koje se preslikava realna slika; no, ne treba smetnuti s uma da stanje u virtuelnom svetu može biti (verovatno i jeste) mnogo gore nego što zaista jeste, jer se masa i običan pojedinac često trude prikazati onakvim kakvi nisu doista.
A to im savremena tehnologija dopušta. Živeo lajk (a još duže šēr)!

4 comments:

  1. Odličan tekst. Prepričaću ga svima koji me stalno gnjave pitanjem zašto nemam profil na face-u.
    Hvala. Baš me nasmejalo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala još jednom. Mada, sve ima svoje dobre i loše strane, a na koju će to stranu pretegnuti gotovo u potpunosti zavisi od korisnika.

      Delete
  2. Postovanje za tekst..Koliko je samo realno i kako je od reci do reci opisano..Svaka cast.

    ReplyDelete